Založ si blog

Arogantná, krehká, či éterická?

to isté mesto, ďalší deň, rok 2011

Dnes som bola na prechádzke so svojim kokršpanielom. (Inak je to veľmi výnimočný pes – taký môj najdúšik ale o tom, niekedy inokedy…) Cestou sa mi stala príhoda, ktorá ma prinútila zastaviť sa na chvíľu a zamyslieť sa. Uvedomila som si, že skutočne a prečo môžem pôsobiť na ľudí arogantne alebo namyslene. Bez toho, aby som si to uvedomovala alebo bola taká úmyselne.

Bola to pre mňa rana, pretože zo všetkého najviac sa v živote snažím vychádzať so všetkým ľuďmi. Nie nemusím byť s nimi kamarátka, ale chcem, aby ma brali za seberovnú. Podľa slov, ktoré si pamätám z rozprávky:“Nad nikým sa nepovyšuj, pred nikým sa neponižuj.“  Na tom mi najviac záleží a nerozumela som, prečo sa mi stáva, že ľudia sa cítia v mojej spoločnosti, akoby mi neboli roveň. No môj občasný stoický kľud a zvláštný úsmev na tvári možno pôsobia ako úškľabok. Možno moja vnútorná sila prekonávať všetky prekážky, pripravená vždy zabojovať za správnu vec, spôsobujú, že pôsobím arogantne.

A z môjho pohľadu potrebujem byť často silná, pretože som na všetko sama. Ak mám byť silná, nemôžem ukazovať svoje obavy a slabosti, hoci ich tiež mám v sebe ako všetci. Najmä v obdobiach, keď bojujem s vnútornými krízami alebo ma niekto zranil. A ja som momentálne zranená. Moja dušička je ubolená, plače a srdce mi krváca. Aby som tomu nepodľahla, musím byť silná, navonok nedotknuteľná – obrniť sa. Som ako ľadová kráľovná.

Napriek tomu som vo vnútri krehká. Neviem, kedy sa roztrieštim na tisíc drobnučkých kúskov… Už sa to stalo viackrát. No naučila som sa „pozbierať“ a ísť ďalej. Nevzdávať sa a nerobiť hluk, keď sa znou rozpadnem na ešte viac drobných kúskov skla. No nikdy to nevzdám. Pozbieram sa zas a znova a budem ďalej kráčať životom. To je moja podstata.

A nakoniec sa stanem anjelom, rozprestriem krídla a budem plávať oblohou ponad mestá, ponad vrcholce hôr, ponad rieky, ponad šíre moria i šíre polia, ktorými som behala. Keď prejde moja bolesť budem robiť saltá na oblakoch a šmýkať sa na dúhe – smiať sa  v slnečných lúčoch. A rozdám sa pre všetkých, splyniem so vzduchom, ktorý dýchame. Budem všade a nebudem. Usuším Tvoje slzy ako jemný vietor, pošlem Ti dúhu, aby si sa usmial, a budem sa na Teba pozerať, budem Ťa strážiť. Dotknem sa Tvojho srdca. Dotknem sa slnka. Lebo to je moja éterická podstata.

Dážď

04.11.2013

Stojíš pri okne. Hľadíš von do čierno-čiernej noci. Kvapky dažďa stekajú po skle, padajú na posledné listy, ktoré ešte ostali na stromoch, letia k zemi. Roztápajú všetko a odplavujú to všetko so sebou končiac v kanáli, končiac v blízkej rieke, končiac v mori. Čiernom mori. No nie všetky, niektoré vsiakli do Zeme. Niektoré ostali na tráve, ktorá je drzo ešte [...]

Keď sme sami

04.11.2013

Ležíme vedľa seba v posteli. Pomaly svitá. Žalúzie sú napoly spustené dolu, napoly vytiahnuté. Na okne sa chystajú pučať orchideje. Cez ich tiene vidím blankytnú oblohu, ktorá sa sfarbila do oranžovo-žlta od vychádzajúceho slnka. Nesmelé lúče zaklopali na okno, pýtajú sa, či môžu vojsť do nášho intímna. Ležíme len tak v posteli. Privieram oči. Nie, ešte [...]

Jesenná dúha

24.10.2013

Tak som sa vychystala. Obliekla som si svoje čierne bežecké legíny, termotielko a bundu. Na hlavu som si dala šiltovku. Zamkla som byt a kľúče schovala do malého vrecka so zipsom. Dúfajúc, že sa znovu nerozprší som zbehla dolu schodmi, a potom von z vchodu. Kroky pravidelne dopadali na chodník, nohy sa pravidelne striedali. Nádych – výdych, nádych – výdych, [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 23
Celková čítanosť: 144218x
Priemerná čítanosť článkov: 6270x

Autor blogu