Zlomený muž

31. decembra 2012, foggy132, Rodinné záležitosti

Včera som videla zlomeného človeka. Videla som zlomeného muža, ktorý má pocit, že už nemá prečo žiť. Že nemá pre koho žiť. Prišiel až sem – a teraz, keď mal byť so svojou ženou a mali si spoločne vychutnávať jeseň života – je sám.

Je osamelý. Je opustený. Je zlomený.

Teraz, po všetkých tých rokoch má pocit, že všetko, čo robil, stratilo zmysel. Lebo on stratil svoju ženu. A ona predtým stratila svoju dušu. Tento muž je plný smútku. Je zlomený a cíti sa nepochopený. Utápa sa v bolesti a alkohole, a preto si myslí, že nemá nárok na to, aby ho niekto pochopil. On potrebuje pochopenie, pohladenie – odpustenie.

Potrebuje počuť, že všetko, čo v daných chvíľach svojich životných rozhodnutí urobil, bolo správne. Považoval to za najlepšie pre svoju rodinu. V danej chvíli, jednoducho, konal najlepšie ako vedel.

A možno nebol dobrý manžel, dobrý otec, dobrý syn… pretože nebol so svojou rodinou. No nebolo to jeho vlastné chcenie. Boli to okolnosti. No teraz je sám. Teraz ho bolí srdce. Je zlomený. A nič nemôže zmeniť. Je to naozaj tak?

Môže byť dobrým radcom svojim deťom. Môže im povedať, čo by bol urobil inak. Roky, ktoré s nimi nebol, keď boli malými deťmi im môže darovať teraz. Pretože možno nebol ideálny otec, ale môže byť lepším starým otcom. Ale potrebuje to počuť.

Pretože zlomeného muža nemôže nič zlomiť.

Nie, nemôžete zlomiť zlomeného muža. Nemôžete vziať domov bezdomovcovi. Nemôžete vystrašiť človeka, ktorý nemá čo stratiť. Nemôžete okradnúť človeka, ktorý nič nevlastní. Nemôžete zlomiť to čo je už zlomené…

Včera som videla zlomeného človeka. Videla som zlomeného muža. Cítila som jeho bolesť. Jeho dušu teraz hladí len alkohol. Cíti sa vinný a nehodný pozornosti. Za všetko sa ospravedlňuje. No neodpustil sám sebe.

Včera som videla zlomeného muža a dúfam, že ja nikoho nikdy nezlomím. Pretože vidieť zlomeného človeka bez nádeje je bolestivé. Proti všetkému možno bojovať, len nie proti vlastnej ľútosti a beznádeji.

Včera som videla zlomeného človeka… áno pár takých žije na našej Zemi. Keď ich stretnete, skúste im ukázať, že nádej existuje.